21 Mart 2010 Pazar

PEYNİRLİ BÖREK VE AVOKADO SALATASI

Geçen gün "mutfaktazen"de Tijen harika bir börek tarifi vermişti. Ben de en lezzetli ve kolay börek sosunun zeytinyağı ve sudan oluştuğuna dair yorum yazmıştım. Bugün bu böreği de yapınca, afiyetle de yeyince tekrar karar verdim ki hafif zeytinyağı ve suyla hazırlanan börekten daha hafif, daha çıtır ve daha lezzetli bir börek yok.

Mutfak robotuma yaptırdım bugün bütün işi. 1/4 kalıp taze kaşar peyniri ve 1/4 kalıp sert beyaz peyniri biraz maydanoz ve dereotuyla birlikte, biraz da çerkez acısıyla, tuz ve karabiberle robotumda çektim. Üçgen kestiğim bir yufkanın üzerine fırçayla su sürdüm ve bir yufka daha koydum üzerine. Ona da su sürdükten sonra peynir karışımından ekledim biraz. Sigara böreğinden biraz daha kalın bir şekilde sardım. Üzerine tekrar su ve son olarak da zeytinyağı sürdüm. Bugün pişirmek üzere kendimize 4 adet ayırdım ve kalanlarını buzdolabı poşetine koyarak doğru buzluğa gönderdim, peynirli börek krizlerinde alıp pişirmek üzere...
Pişireceğiniz zaman üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörekotu ve susamla süsleyebilirsiniz. 180 derece fırında börekler kızarıncaya kadar pişirin. Lezzeti, hafifliği inanılmaz, görüntüsü baştan çıkarıcı...
Avokado Salatası her zamanki gibi tamamen hayal dünyamdan çıkma. Ama Gökhan "hayatımda yediğim en güzel salata bu" dediğine göre iyi ki de çıkmış. Bir adet kıvırcık salatayı temizleyip sirkeli suda beklettikten sonra iki ayrı tabağa paylaştıracak şekilde doğradım. Üstüne 5-6 kornişon turşuyu dilimledim ve biraz tatlı mısır ilave ettim. Geçen gün aldığım arpacık soğanları da değerlendirdim ve ince ince doğrayarak salatanın üzerine yerleştirdim.

Bu arada 1 adet avokadoyu elma dilimi şeklinde kestikten sonra 1 limonun suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 diş sarımsak ve biraz taze nane karışımında 1-2 saat kadar beklettim.
Gelelim salatanın sosuna. Hani daha önce anlattığım ve her fırsatta övdüğüm Carrefour'un özel hardalları vardı ya? İşte bu salatanın vazgeçilmez lezzetini onlardan biri olan "Moutarde a la Provançale"a borçluyum. 1 tatlı kaşığı kadar hardalı 5 çorba kaşığı yoğurt ve 2 çorba kaşığı mayonezle karıştırdım. Biraz sıcak su ekledim. Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra iyice karıştırdığım sosu salatamın üzerine döktüm. En üste de sosta beklettiğim avokadoları yerleştirdim. Tabi taze kaşar peyniri rendesi de olmazsa olmazı. Afiyet olsun, denerseniz haberim olsun:)

2 yorum:

Tijen dedi ki...

Pınar'cığım harikasın! Ellerine sağlık. Bizde avokado hep bulunur ama sabah kahvaltılarımızı süsler. Arada bir salataya da koyuveririm. Onsuz kaldığım zamanlarda pek özlüyorum.

Pınar Günay dedi ki...

Genellikle alışık olunmadığı için pek yer almıyor mutfaklarda. Bir iki kere denedikten sonra vazgeçilmez oluyor;) teşekkürler Tijen:)

PINAR CADISI © 2007 All Rights Reserved