15 Nisan 2010 Perşembe

ET YEMİCEM, ET YEMİCEM, HOOOP YEDİM!

Böyle işte benim vejeteryanlık hikayem. Yılın yarısında et yemiyorum. Bir süre süper idare ediyorum. Gayet açık ve net bu konudaki felsefem. Kalbi atan ve aile kuran canlıları yememizin doğru olduğunu düşünmüyorum. Ama irade bu tabi, bir yere kadar dayanabiliyorum. Genellikle beni davamdan vazgeçiren ya lahmacun oluyor, ya kebap. Yani yurt dışında olsam hiç sıkıntım olmaz bu disiplini sürdürmek konusunda.
İşte bu görüşüm nedeniyle, değerli arkadaşlarım, blog sayfamda mümkün olduğunca az etli tarife yer vermek istiyorum. Biz az yediğimiz için paylaşım da az oluyor dolayısıyla. Ama az da olsa arada sırada çok sevdiğim ve vazgeçemediğim etli tariflere de yer vermeye karar verdim ama minimum düzeyde tüketmemiz dileği ve umuduyla...İşte onlardan biri:
SOSİSLİ KOLAY BÖREK
Geçen günkü davet sofrasından, eklemeye fırsat bulamadığım bir tarif. Misafirler çok beğendi. Çok pratik, kolay ve çok lezzetli. Bu börek tarifini canım Selma Teyze'mden öğrendim. Öpüyorum onu bi sürü, eğer okuyorsa:) Yapıp, pişirmeden buzluğa atıp saklayabilirsiniz, iç malzemesini değiştirebilirsiniz. Ya da pişirdikten sonra buzlukta tutabilirsiniz. Nasıl isterseniz.
Malzemeler:
1 paket kokteyl sosis
3 adet yufka
su
zeytinyağı
1 yumurtanın sarısı
susam
çörekotu
Nasıl Yaptım?
Yufkaları, sigara böreğinden bir boy büyük olacak şekilde üçgen kestim. Yani daire şeklindeki yufkayı 4 kez kesmek suretiyle üçgen yufkalar elde ettim. Bir kat yufka alıp, üzerine fırçayla önce su sürdüm, daha sonra da çok hafif zeytinyağ. Bir yufkayı daha alıp onun üzerine koydum, aynı işlemi yaptım ve içine iki adet kokteyl sosis koyup, kalın sigara böreği şeklinde sardım. Yağlı kağıt serili tepsiye tüm börekleri koyduktan sonra üzerlerine tekrar su ve zeytinyağ sürdüm. Son olarak yumurta sarısı ve üzerine de susam ve çörek otu ekledim. 180-200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirdim.
"Ne biçim tarif? Sosisleri yufkaların içine koydu, fırına verdi!" diyeceksiniz belki ama gerçekten o kadar lezzetli oluyor ki anlatamam. Bir kere, komplike bir lezzet çıkmıyor ortaya. Börek seviyorsanız, sosis seviyorsanız bayılacaksınız. Sade, pratik, lezzetli...Tavsiye ederim...

12 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Pınarcığım Günaydın, ben de vejeteryan değilim ama az et tüketiyorum.Çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum.Ama ufak bir çocuğum olunca gelişmesi eksik kalmasın diye de yapıyorum.Aslında en doğrusu sebze ama bazen o da bayıyor. Yine uzun yazdım. Eline sağlık.Tadı nefistir.Ama resim çok güzel çıkmış.Bende ona takıldım.Sevgiler

Saglıklımutfak dedi ki...

İnanılmaz ot seven biri olarak etsiz de yapamam doğrusu. üstelik faydası çok. Ama her günde et yenmez değil mi. eline sağlık sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

ne neşeli bir blogmuş burası böyle :)
Takipteyim...

Çook sevgiler.

Gamze Konuk dedi ki...

Merhaba,Ellerine sağlık.Tam da yarama bastın şimdi.Eşim vejeteryan bense neler vermezdim azıcık et yesin diye...

Pınar Günay dedi ki...

Etsiz yaşamaya alışmak çok farklı bir disiplin ama yapamıyorum işte:) teşekkürler arkadaşlar yorumlar için..Minecim yaz yazabildiğin kadar, sen yazdıkça ben mutlu oluyorum:)

Hayattan Azıcık dedi ki...

Eti çok sevmeyen hatta çocukluk dönemimde tabağındaki etleri birilerinin tabağına iliştiren biri olarak aşırı unutkanlık sonucu yoğun bir et terapisi gördüm. Eti hala sevmiyorum ama eşim etsiz masaya oturmaz evde tavuk ve balık yenmiyor o kadar yani. Doğada ki dönüşüme inanan biriyim. Her canlı birbirini yemek üzere yaşar.. Besin döngüsü sonuçta saygı duymak lazım :)
Otçulum ben yani bana kalsa yemem ama kesin asla gibi birşeyde kullanmam sevmediğim için sadece...
Sosis en sağlıksız et olduğu için eve sokmayız ama iç malzemesi değişirse süper olur eminim buzlukta saklanılması da ayrıca güzel. Şip şaj buzluk böreği süper...Ellerine sağlık şeker...

Unknown dedi ki...

Artık blogumda bir tatlı cadım olduğu için çok mutluyum hoşgeldiniz sefalar getirdiniz ellerinize sağlık bu arada

Pınar Günay dedi ki...

heyyy:) çok teşekkür ederim bu güzel yorum için:)

Tijen dedi ki...

Pınar'cığım,
Felsefeyi anlıyorum, yaşama, cana duyduğun saygıyı da ama kendini zorlamak ne kadar doğru bilmiyorum. Bedenin istiyorsa yemelisin belki de. Ama allahaşkına adam gibi et ye be Pınar'cığım, sosisin içinde ne var belli değil, bilumum katkı maddeleri falan. Et yiyeceksen et ye bence. Yani tabii bana ne ama. (Bunları 17 senedir ara sıra balık dışında et yememiş biri söylüyor!)

Pınar Günay dedi ki...

canım Tijenim çok haklısın hem et konusunda, hem sosis konusunda ama misafirlerime çabucak hazırladığım bir tarifti bu. Sık da yaptığım bir şey değil, denk geldi sosisli böreğin tarifini verdim işte:) Vallahi adam gibi de et yiyorum yedim mi, çünkü kendimi zorlamanın yanlış olduğunu düşünüyorum ben de:))

Sevil Şahin dedi ki...

cadıcım pınarım ellerine sağlık tatlım bunu milföy ilede yap oda nefis oluyor :))

Tijen dedi ki...

Pınar'cığım çok iyi etmişsin organik pazara gitmekle, ben o pazarı göremedim daha bakalım ne zaman kısmet olacak?

PINAR CADISI © 2007 All Rights Reserved