12 Mart 2010 Cuma

SUSAMLI ÇUBUKLAR



Arabada, evde, çekmecelerin birinde, dolapların köşesinde, illaki bulunur bir paket grissini ya da galeta mı desem...Ben ne zamandır tam tutacak, iyi bir tarif arıyordum, buldum sonunda. İş Bankası Yayınları'ndan çıkan, harika bir "Akdeniz Yemekleri" kitabım var, şu ana kadar tariflerde hiç hüsrana uğramadım. Bu hafif ve lezzetli ve hatta kolay grissini tarifleri de aynı kitaptan işte, tabi burnumu sokmadım değil; ufak bir kaç şey değiştirdim.

2 su bardağı beyaz un (elimde olmadığı için tam buğday unuyla deneyemedim, en kısa zamanda deneyip paylaşacağım.)
1 çay kaşığı tuz (ben 1 tatlı kaşığı ekledim, eğer az tuzlu istiyorsanız tarifteki gibi uygulayın.)
1 paket hazır instant maya (tarifte 7 gr. kuru maya olarak verilmiş)
2 yemek kaşığı susam
2 yemek kaşığı zeytinyağı
ayrıca tarife eklenmemiş "yeterli miktarda ılık su" olarak not düşülmüş yaklaşık 1 su bardağı su hamuru yoğurmak için gerekiyor.

Malzemeler elimin altındaydı. Un, maya, tuz ve susamları iyice karıştırdım, ortalarında çukur açtım ve zeytinyağı ile suyu yavaşça ekleyerek karıştırdım, yoğurmaya başladım. Ele yapışmayacak bir hamur elde ettikten sonra hamuru top haline getirdim, üzerine zeytinyağı sürdüm ve nemli bir bezle örtüp yaklaşık 1 saat bekledim. Bu süreç hamurun mayalanması ve tarifin tutması için çok önemli. Aman ha üşenip, "bekleyemeyeceğim" deyip de acele fırına vermeyin çubukları. Yaklaşık 1 saat kadar sonra hamur, iki katı büyüklüğe ulaştı. Maya mucizesi ayrı bir olay, insana yaşadığını hatırlatıyor, nefes alan bir canlı gibi sanki...

 Hamur kabardıktan sonra "ufak parçalar kopararak unlanmış bir yüzeyde ince çubuklar haline getirin" demiş kitapta ama ben elimle ileri geri hareket ettirerek ince çubuklar oluşturdum, daha kolay oldu sanki. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdim susamlı çubukları. Önceden 200 dereceye kadar ısıttığım fırına verdim ve istediğim gevrekliğe ulaşıncaya kadar pişirdim. Piştiğini düşününce de alabilirsiniz fırından ama ben biraz kavruk seviyorum, o nedenle altın sarısından biraz daha kahverengiye doğru dönüşmelerini bekledim. Fırından aldıktan sonra 15-20 dk. kadar soğumaya bırakmanızı tavsiye ederim. Benimkilerin tadı harika oldu. Evimde, kendi ellerimle yaptığımı bilmek ayrı bir zevk, az yağlı, hafif bir atıştırmalık olduğunu bilmek ayrı güzel, sizinle paylaşmak ayrı harika...Hadi afiyet olsun...

4 yorum:

Tijen dedi ki...

Hmmm içine şöyle biraz tulum peyniri, biraz kekik, pul biber... Neler eklenir neler...

Pınar Günay dedi ki...

harika, şöyle bol otlu, permesanlı da olabilir mesela...tulum peyniri, kekik dedin, dağıldım yine:) denemeli acilen...

Hayattan Azıcık dedi ki...

Bayılırım çaya batıra batıra ne güzelde yenir :) bir gün yap yiyelim :))bunlara yetişemedim...

Pınar Günay dedi ki...

bi de bunların sert beyaz peynirle yapılanı var. Onlar da geçen gün bitti:) Tam buğday unuyla yapmıştım. Misafir vardı, yedik, bitti, yayınlayamadım da...

PINAR CADISI © 2007 All Rights Reserved